machine translations - Atelierul de traduceri

Machine translation este un concept relativ nou pentru domeniul traducerilor. Acesta reprezintă o modalitate mai rapidă pentru realizarea traducerilor, însă este un procedeu ce va conduce spre un rezultat necizelat, nesatisfăcător, care necesită o revizuire ulterioară.


Ce NU este MT

Noțiunea de machine translation nu se confundă și nu se identifică cu utilizarea de instrumente CAT, machine translation realizându-se cu ajutorul motoarelor de traducere automată, în baza unor rezultate statistice obținute din experiența precedentă a motorului și în baza unor algoritmi de aliniere a memoriilor și glosarelor existente.

Ce este MT

Conceptul de machine translation (MT) este un sub domeniu al lingvisticii ce investighează utilizarea de programe software pentru a traduce texte dintr-o limbă în alta. Procesul de machine translation înseamnă traducere automată + posteditare, fiind recomandat pentru volume foarte mari de tradus cu mult text repetitiv în care rezultatul va fi suficient de lizibil încât să transpună cu acuratețe mare sensul și mesajul textului tradus.


Un exemplu foarte bun în care se poate aplica tehnologia machine translation sunt paginile de internet ale magazinelor de vânzări online. Textul repetitiv este abundent, iar verificarea ulterioară (posteditare) este o operație care se poate realiza rapid, rezultând o economie de costuri.

Machine translation se pretează pentru traduceri precum exemplul de mai sus, în care factorul principal este prețul, rezultatul nefiind critic, neavând efecte secundare care să ducă la pierderi de natură economică, sau mai grav, să pună în pericol sănătatea persoanelor.


Soluție de nișă și alternativă la traducerea clasică, machine translation este răspunsul pentru volume ridicate, cu economie substanțială de costuri.