Karting, limonadă și adrenalină
12 August, 2016
5 greșeli mici de traducere cu mari consecințe
15 July, 2019
Show all

THE WOMAN 2019 – Cum să schimbăm lumea începând cu noi

Conferința The Woman de la Cluj-Napoca din acest an a avut ca tematică un subiect de care cu toții ne temem uneori, fie că ne place, fie că nu, și anume schimbarea.

„Leaders of change” a fost motivul principal al zilei. Noi, fetele de la Atelier, am vrut să fim acolo nu doar pentru că această conferință a fost adresată femeilor, ci și pentru că am vrut să auzim poveștile unor persoane care nu au dat înapoi atunci când s-au văzut față în față cu „pericolul” schimbării, profitând de el pentru a realiza ceva cu adevărat special.

Deși se spune că femeile nu au răbdare să asculte și vor numai să vorbească, joia trecută o sală plină de doamne și domnișoare a stat în liniște și a ascultat. Iar când spunem „în liniște”, de fapt vrem să spunem că am râs, am și plâns, am și aplaudat, am și mâncat baclavale delicioase. Totuși, ce am învățat?

Ei bine, de la doamna Irina Margareta Nistor am învățat că trebuie să învățăm de la alții, iar pentru noi ea este o inspirație, fiind persoana care a continuat meseria de traducător pe care noi o iubim atât de mult atunci când nu era atât de frumos: în perioada comunismului, vocea doamnei Nistor s-a auzit în peste 3.000 de filme pe care le dubla în secret pentru noi, românii. Deși era un lucru periculos în acea perioadă, nici nu s-a lăsat intimidată, nici nu a renunțat.

Ioana Enache ne-a pus pe gânduri atunci când ne-a spus să nu ne concentrăm doar la lucrurile pe care vrem să le obținem, și să nu uităm că familia și starea noastră de spirit sunt extrem de importante, sunt plasa noastră de siguranță atunci când simțim că nu mai rezistăm. În plus, niciodată să nu uităm că de la principiile noastre și de la etică nu trebuie să ne abatem, nu trebuie să ignorăm semnalele de alarmă care ne transmit că trebuie să susținem cu toată tăria ceea ce credem.

Dite Dinesz ne-a adus lacrimile în ochi în călătoria imaginară alături de ea prin satele din munți ale căror cărări nu se mai văd, pentru că nu mai sunt demult umblate. Însă ea a reușit să le facă din nou umblate și, mai mult decât atât, să le facă și pentru noi cunoscute. Ne-a arătat în câteva minute o lume în care pacea are formă fizică, așa cum a spus însăși Dite, O lume a bătrânilor de o vârstă cu munții în mijlocul cărora trăiesc, în proiectul care nu are cum să nu rămână în suflet, Izolați în România.

Știm, un asemenea eveniment poate părea superficial, iar cine îl privește din afară poate rămâne cu această impresie. Însă aici, în câteva cuvinte, am vrut să vă povestim cum în fața noastră au venit adevărate lecții îmbrăcate în povești, sau cel puțin memento-uri despre cum ar trebui să privim viața și tot ceea ce ni se întâmplă. Să nu uităm că viața poate fi mult mai frumoasă dacă ne asumăm datoria de a transforma în ceva bun și de calitate fiecare provocare cu care ne confruntăm. Astfel, ne vom oferi și nouă tot ce e mai bun, prin ceea ce le oferim celorlalți.

Fotografiile oficiale au fost realizate de © Cosmin Macavei.